funkcja kwadratowa
tępak^n: Prosta x=1 jest osią symetrii paraboli o równaniu.
A. y=−3 (x+2)(x+4)
B. y=3 (x−2)(x+4)
C. y=−3 (x+2)(x−4)
D. y= 3(x−2)(x−4)
Wiem o co chodzi w zadaniu...
y=a(x−x1)(x−x2) gdzie x1 i x2 to miejsca zerowe. ale nie wiem co zrobić z tymi znakami jak
jest + i jak jest − i mi to miesza... ktoś może wytłumaczyć?
11 lut 15:57
Aga1: Wzór
y=a(x−x
1)(x−x
2)
przykład
y=−3(x+2)(x−4)
−x
1=2, −x
2=−4
x
1=−2, x
2=4 Można zauważyć, że miejsca zerowe mają przeciwne znaki niż liczby widoczne w
nawiasach.
oś symetrii x=p
11 lut 16:16
tępak^n: Dzięki Słońce
11 lut 16:18