zad.
Byśka: Sprawdź czy liczba a jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu W(x) jeżeli
a) W(x)= x3+4x2+5x+2, a=−1
b)W(x)= x3−8x2+21x−18, a=2
Prosze o pomoc.
11 lut 15:34
Zak z rasy joonów : a) a = −1 jest dwukrotnym pierwiastkiem więc mogę to zapisać w ten sposób : (x+1)2 = x2 + 2x
+ 1
teraz sprawdź czy wielomian W(x) jest podzielny przez x2 + 2x + 1. Jeżeli tak to liczba a jest
podwójnym pierwiastkiem.
Drugą metodą jest itteracja schematu Hornera.
11 lut 15:40
LoL2o10: Po prostu przeczytaj ze zrozumieniem; liczba a czyli np. 3 jest podwójnym pierwiastkiem czyli
by bylo (x−3)2. Dalej rozkladasz to i dzielisz wielomian przez dane wyrażenie.
11 lut 15:41
Magda: Mam to samo zadanie. Mogłabym prosic o rozwiazanie?Zupełnie tego nie umiem.
11 lut 15:43
11 lut 15:44