srednia geometryczna arytmetyczna proste
sebastian: czesc
prosze o pomoc w tym zadaniu, niby proste a mam ogromną zaćme...
Znajdź średnią arytmetyczną i geometryczną drugiego i czwartego wyrazu ciągu o wzorze ogólnym
11 lut 15:32
bolek:
to idź do okulisty
11 lut 15:33
Mila: oblicz a
2 i a
4
Ś.geom. =
√a2*a4
11 lut 15:36
Kejt:
a
2=...
a
4=...
średnia arytmetyczna:
średnia geometryczna:
√a2*a4=...
11 lut 15:37
sebastian:
śr. ar.= 11217
śr.geom=√2917
podstawialem po prostu za 2 i 4 do an tak?
11 lut 15:40
Mila: Policz jeszcze raz średnią arytmetyczną.
12 lut 15:29
sebastian: sred arytmetyczna wyszla mi 2617 dobrze?
12 lut 22:30
Mila: Wyrzuciłam notatki, bo nie pojawiałeś się. Policzę.
12 lut 22:36
12 lut 22:39
sebastian: tak, teraz się zgadza z moimi obliczeniami coś wyżej źle zrobiłem mila dziękuje bardzo, dziwi
mnie dlaczego w odp jest podane 1817
12 lut 22:43
Mila: A geometryczna zgadza się?
12 lut 22:46
12 lut 22:47
Mila: dzięki za stronkę. Pomyślę.
12 lut 22:53
Mila: Wyglada na to, że ktoś pomylił się o 10 w a4.
12 lut 23:00