POMOCY!!!
V.Abel: A jeszcze takiego zadanko:
Dwie brygady żniwne powinny ukończyć pracę w ciągu 12 dni.PO 8 dniach wpsólnej pracy, pierwsza
brygada odeszła do innych zajęć. Druga brygada, pracując sama z taką samą wydajnośćią jak
poprzednio, ukończyła pracę po 7 dniach. Która z brygad pracowała wydajniej?
Jak się za to w ogóle zabrać
11 lut 15:16
V.Abel: prosze o pomoc

!
11 lut 18:28
wmboczek: wykonano 2/3 pracy. Pozostałe 1/3 brygada A wykona w 7 dni, czyli cala praca zajęła by jej 21
dni. Gdyby brygada B pracowała w tym samym tempie, to praca została by wykonana w 10,5 dnia,
czyli B musiała się opi******
11 lut 18:34
pigor: np. ...

tak :
niech
x,y= ? − liczba dni samodzielnej pracy 1−szej , 2−giej brygady odpowiednio, to ich
| | 1 | | 1 | |
"ilości dziennej pracy" , czyli wydajności |
| , |
| , a tym samym warunki zadania, |
| | x | | y | |
opiszę np. takim układem równań :
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 8 | | 1 | |
| + |
| = |
| i |
| *7 = 1 − |
| = |
| ⇒ |
| x | | y | | 12 | | y | | 12 | | 3 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 7−4 | | 1 | |
| = |
| = |
| i |
| = |
| − |
| = |
| = |
| , |
| y | | 3*7 | | 21 | | x | | 12 | | 21 | | 3*4*7 | | 28 | |
a ponieważ
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| > |
| = |
| , to 2−gabrygada pracowała wydajniej. ...  |
| y | | 21 | | 28 | | x | |
11 lut 19:24