długość krawędzi podstawy
jola520: Wysokość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest równa 4, a krawędź boczna jest nachylona do
płaszczyzny podstawy pod kątem 30o. Oblicz długość krawędzi podstawy.
11 lut 14:51
krystek:

i z funkcji tg wyliczysz h , następnie a
11 lut 14:59
kret:

Nie potrzeba wprowadzać tu pośrednika w postaci h (to jakaś powszechna, ale zbędna maniera).
Korzystamy z własności trójkąta prostokątnego, którego kąt ostry ma miarę 30
o.
| | 1 | |
R = 4√3 ⇒ |
| a√3 = 4√3 ⇒ a = 12 i tyle |
| | 3 | |
11 lut 15:07
jola520: hm.. nie bardzo rozumiem, bo nie było mnie w szkole na tej lekcji
11 lut 15:09
jola520: kret dziękuję Ci bardzo
11 lut 15:10