funkcja kwadratowa
Woody: Wyznacz równanie paraboli, wiedząc, że przecina ona osie układu współrzędnych w punktach A, B i
C.
a) A(0,6) B(−6,0) C(2,0) Proszę o pomoc
11 lut 14:33
ZKS:
Punkty B i C to są miejsca zerowe funkcji kwadratowej więc wstawiasz te informacje do wzoru na
postać iloczynową
f(x) = a(x − x1)(x − x2)
następnie wstawiasz punkt A aby obliczyć a.
11 lut 14:47
pigor: ... otóż, szukasz paraboli postaci
y=a(x+6)(x−2) i
A=(0,6) , czyli
a*6*(−2)=6 ⇔ a= −
12 , zatem y= −
12(x+6)(x−2) − postać iloczynowa paraboli ,
czyli
y=−
12(x
2+4x−12) ⇔
y= −12x2−2x+6 − szukane
równanie paraboli . ...
11 lut 14:48
krystek:

y=a(x−x
1)(x−x
2) postaraj sie zrobić samodzielnie pomogę
11 lut 14:49
Woody: tyle starczy, dziękuje
11 lut 15:24