jak obliczyć objętość
madżena133: powierzchnię boczną stożka rozcięto wzdłuż jego tworzącej i ułożono na płaszczyźnie. otrzymano
wycinek koła o promieniu 6 i kącie alfa =60 stopni. oblicz objętość
11 lut 14:26
Kejt:

wzór na obwód wycinka koła:
będzie on równy obwodowi podstawy..z tego wyliczasz 'r'
potem z Pitagorasa liczysz wysokość:
6
2=H
2+r
2
i objętość..
w razie czego pytaj.
11 lut 14:34
krystek:

| | 1 | |
Pb= |
| π62 Pb=πr*l wylicz r podstawy i l=6 wyliczysz H z Pitagorasa.= |
| | 6 | |
11 lut 14:38