Wyznacz x
fff: | 1 | |
| ,sinx,1 − ciąg geometryczny Wyznacz x |
| 2 | |
11 lut 14:22
11 lut 14:26
fff: a dlaczego x nie podnosimy do kwadratu?
11 lut 14:31
Patryk: chodzi że podnosimy całość to taki zapis(przynajmniej podobnie jest w logarytmach) poczekaj na
wypowiedz kogos innego
11 lut 14:33
Patryk: (sinx)2
11 lut 14:34
fff: czyli wychodzi sin2x2 tak?
11 lut 14:35
fff: ?
11 lut 14:48
fff: czyli jak ma być w końcu?
11 lut 14:53
kret:
| | a2 | | a3 | |
W ciągu geometrycznym: q = |
| = |
| |
| | a1 | | a2 | |
| a2 | | a3 | |
| = |
| ⇒ a22 = a1 * a3 |
| a1 | | a2 | |
11 lut 14:55
Kejt:
z własności ciągu geometrycznego:
a
n2=a
n−1*a
n+1
dokończ.
11 lut 14:56
kret:
| | 1 | | 1 | |
W tym przypadku (sinx)2 = |
| * 1 ⇒ sin2x − |
| = 0 |
| | 2 | | 2 | |
| | √2 | | √2 | |
(sinx − |
| )(sinx + |
| ) = 0 |
| | 2 | | 2 | |
| | √2 | | √2 | |
sinx = |
| lub sinx = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
11 lut 14:57
fff: | | π | | π | |
w odpowiedziach mam dziwny wynik jakiś |
| +k |
| to dobry wynik? |
| | 4 | | 2 | |
11 lut 15:27
fff: proszę o sprawdzenie
11 lut 15:44
fff: | | π | |
ja napisałem |
| +2kπ to który wynik jest dobry? |
| | 4 | |
11 lut 15:52