Błagam o pomoc
Bartek : Wyznacz sumę wszystkich liczb n−tego wiersza tablicy
1
2 4
3 6 9
4 8 12 16
....
n 2n 3n 4n ... n2
11 lut 14:19
wmboczek: to jest ciąg o r=n i n wyrazach
11 lut 14:22
Bartek: to jak sumę zapisać?
11 lut 14:31
Bartek: | | 1 | |
ja mam w odp. |
| n(n+1)(n+2)(3n+1) to nie zgadza się z tym co napisałeś? |
| | 24 | |
11 lut 15:10
Bartek: ?
11 lut 15:27
Bartek: proszę o pomoc
11 lut 15:45
Mila: Czy na pewno tylko suma wyrazów z n−tego wiersza?
11 lut 15:49
Godzio:
Podstaw sobie u siebie chociażby 2, wyjdzie Ci 6 ?
11 lut 15:50
Godzio:
No, odpowiedź pochodzi po sumę wszystkich wierszy
11 lut 15:51
Bartek: ale jak dojść do tej odp.?
11 lut 15:56
Mila: S
1 =1
Licz, ja też liczę.
11 lut 16:01
Mila: Stop, ostatni wzór źle
11 lut 16:04
Trivial:
| | n(n+1) | |
n + 2n + 3n + ... + n*n = ∑k=1...nkn = n*∑k=1...nk = n* |
| . |
| | 2 | |
↖szereg arytmetyczny
11 lut 16:14
Godzio:
Trivial chodzi o sumę wszystkich wierszy
11 lut 16:17
Mila: Sprawdziłam i chodzi o sumę wszystkich wyrazów!
11 lut 16:18
Trivial: To poziom liceum, czy studia?
11 lut 16:27
Mila: O to samo pytam.
11 lut 16:32
Trivial:
Zakładając że poziom studia to...
Skoro masz sumę wiersza n to z łatwością policzysz sumę wszystkich wyrazów. Trzeba dodać do
| | k2(k+1) | |
siebie sumy cząstkowe wszystkich wierszy. Otrzymujemy sumę |
| dla wiersza k |
| | 2 | |
(k=1,2,3,...,n).
Czyli trzeba policzyć sumę
Policzmy sumę nieoznaczoną. Z twierdzenia o rozkładzie wielomianu na silnie dolne mamy
| | (Δkw)(0) | |
w(x) = x2(x+1) = ∑k=0..3 |
| xk |
| | k! | |
x 0 1 2 3 ...
w(x) 0 2 12 36 ...
(Δw)(x) 2 10 24 ...
(Δ
2w)(x) 8 14 ...
(Δ
3w)(x) 6 ...
Zatem w(x) = 2x + 4x
2 + x
3.
| | x2(x+1) | | 1 | |
∑ |
| δx = |
| ∑(2x + 4x2 + x3)δx = |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 4 | | 1 | |
= |
| (x2 + |
| x3 + |
| x4) + C = |
| | 2 | | 3 | | 4 | |
| | 1 | |
= |
| (12x2 + 16x3 + 3x4) + C = |
| | 24 | |
| | 1 | |
= |
| [12x(x−1) + 16x(x−1)(x−2) + 3x(x−1)(x−2)(x−3)] + C = ... = |
| | 24 | |
| | 1 | |
= |
| (x−1)x(x+1)(3x−2) + C. |
| | 24 | |
Wyrażenie to w granicach od 1 do n+1 daje nam:
| 1 | | 1 | |
| n(n+1)(n+2)[3(n+1)−2] = |
| n(n+1)(n+2)(3n+1) |
| 24 | | 24 | |
Zatem ostatecznie
| | k2(k+1) | | 1 | |
∑k=1..n |
| = |
| n(n+1)(n+2)(3n+1). |
| | 2 | | 24 | |
11 lut 16:51
Mila: Do Bartka
Nie wiem czy to Cię jeszcze interesuje, zrobiłam to trochę inaczej niż Trivial, na poziomie LO.
Ponadto pytam, czy nie jest to zadanie z jakiegoś aktualnego konkursu?
Jest sporo pisania i dlatego pytam.
11 lut 20:49