.
110x0010x0: limx→0+ e(lnx)/(x)
11 lut 14:16
110x0010x0: up
11 lut 18:22
Grześ1992: hmm....1/x*lnx=lnx1/x alogab=b
11 lut 18:45
Grześ1992: dalej już chyba wiesz ?
11 lut 18:52
110x0010x0: właśnie z takiej postaci przekształciełem... i tak wychodzi [0∞]
11 lut 19:33
Grześ1992: lim 1/x = [1/0+]= +∞
11 lut 19:54
110x0010x0: no i co mi tutaj pokazałeś?
11 lut 20:01
Grześ1992: pomyłka tak to wygląda:
wychodzi Ci:
e
lnx1/x=x
1/x
mozesz obliczyc osobno granice potęgi więc wyjdzie jak wyżej nieskończoność i jest lipa hah
no właśnie...
11 lut 20:07
Grześ1992: nie wiem czy to tak można ale to się zbliża do 0 z prawej strony więc jak będziesz brał 3/10
∞
potem 2/10
∞ itd. to chyba dąży do 0
11 lut 20:09
Jack:
...=e
limx→0+ lnx/x
| | ln x | |
czyli liczysz granicę z limx→0+ |
| , a potem wynik wstawiasz do wykładnika funkcji |
| | x | |
e
x.
11 lut 20:09
110x0010x0: | | −∞ | |
no właśnie w tym cały mój problem leży, że nie potrafię jej policzyć. [ |
| ] |
| | 0 | |
11 lut 20:12
110x0010x0: up
11 lut 20:48
Jack:
przecież to będzie meeega "∞", a że jest minus, to jeszcze "−" przed nieskończoność.
11 lut 22:26
110x0010x0: czyli to nie jest symbol nieoznaczony?
11 lut 22:49
ZKS:
Przypomnij sobie symbole nieoznaczone i wtedy napisz czy to jest symbol oznaczony czy nie.
11 lut 23:02