typ układu na podstawie twierdzenia Kroneckera Capelliego
Marta: może ktoś sprawdzić czy dobrze zrobiłam zadanie:
Stosując tw Kroneckera Capelliego znajdź typ układu i jego roziązania w zależności od parametru
k:
układ równań:
4x − ky = 8
2kx + (3k−8)y = 2(k−8)
wyznaczam macierz główną, macierz rozszerzoną, macierz x i macierz y:
[ 4 −k ] [ 4 −k 8 ]
Mg= [2k 3k−8 ] Mr= [ 2k 3k−8 2(k−8) ]
[ 8 −k ] [4 8 ]
Mx= [ 2(k−8) 3k −8] My= [2k 2(k−8) ]
potem licze det:
det Mg= 2k
2 + 12k −32 = k
2 + 6k −16
mogę policzyć delte która wynosi 100 ⇒ k
1 = −8, k
2= 2
det Mg = (k+8)(k−2)
analogicznie
det Mx = 2k
2 +8k − 64 = k
2 +4k − 32
delta wynosi 144 ⇒ k
1= 4 k
2= 8
det Mx= (k−4)(k−8)
det My= 8k − 64 − 16k
det My= −k − 8
PRZYPADEK PIERWSZY:
det Mg ≠0 ⇒ k
2 + 6k− 16≠0 ⇔ R\{−8, 2} rz Mg = rz Mr
układ oznaczony − jedno rozwiązanie:
PRZYPADEK DRUGI:
det Mg=0 i Mx lub My ≠0 ⇔ rz Mg <rz Mr ⇒układ sprzeczny
k=2
4x − 2y = 8
4x − 2y = −12 rz Mg≠rz Mr
PRZYPADEK TRZECI:
det Mg=0 i Mx lub My = 0 ⇔ rz Mg = rz Mr <2 ⇒ nieskończenie wiele rozwiązań
k= −8
4x +8y = 8
−16x − 32y = −32
y = 2 − 0.5x
x ∊R