bardzo ważne!
Aleksandra: pewien turysta pokonał trasę 112km przechodząc każdego dnia tą sama liczbę km. gdyby mógł
przeznaczyć na tę wędrówkę o 3 dni więcej to w ciągu każdego dnia mógłby przechodzić o 12 km
mniej. ile km dziennie przechodzi ten turysta?
11 lut 13:42
pigor: ... no to ...

niech
v=? [km/dzień] = const. − szukana liczba km jaką przechodził
turysta dziennie , to warunki zadania opiszę np. takim układem równań :
| | 112 | |
112 = vt = (v−12) (t+3) ⇒ (v−12)( |
| +3) = 112 / * v >0 ⇒ |
| | v | |
(v−12)(112+3v) = 112v ⇒ 3v
2−36v−12 *112 = 0 i Δ=36*4*121 ⇒
√Δ=6*2*7=84
| | 36+84 | | 120 | |
i v>0 , to v = |
| = |
| = 20 km /dziennie . ... |
| | 2*3 | | 6 | |
11 lut 20:37
Sławek:
x − dni
y − ilość kilometrów na dzień
11 lut 20:57
Sławek:
Rozwiąż układ równań powinno wyjść x=4, y=28
11 lut 20:59
pigor: no cóż, ...

nie umiem rozwiązać równania kwadratowego , sknociłem "deltę"
11 lut 21:26
pigor: i...

niestety przedobrzyłem
11 lut 23:07