wyznacz asymptoty
bartek: f(x)=x−2arctgx
mógłby ktoś sprawdzić doszedłem do pewnego momentu i nie wiem jak obliczyć ukośne znam wzór
ale...
D=R − nie ma asymptot pionowych
nie ma poziomych
...
11 lut 13:22
bartek: wie ktoś
11 lut 15:21
artek: ponawiam prośbe
11 lut 17:59
Grześ1992: | | 2arctgx | |
limx→+/−∞ =lim(1− |
| )=1 |
| | x | |
{2arctgx}{x}=0 ponieważ wychodzi π/
∞
limx→+/−
∞ = lim x−2arctgx−x=lim −2arctgx=π
as.uk. obustronna dla y=x+π
11 lut 19:05
Grześ1992: w drugiej linijce chodzilo mi o ułamek z tych liczb
11 lut 19:06
artek: | | π | |
czyli że za arctg trzeba |
| |
| | 2 | |
11 lut 19:23
artek: wynik dobry, dzieki
obustronna... z kumplem pisałem i mówi że ma wyjść x+π x→−∞ i x−π x→+∞
wytłumaczy mi to ktoś?
11 lut 19:29
artek: podbijam pytanko
19 lut 23:41