Z treścią. Proporcje.
V.Abel: Do produkcji 126kg pasztetu użyto mięsa wieprzowego, wątróbki oraz boczku w stosunku 7:6:1.
Oblicz ile każdego z tych składników użyto( kg).
Proszę o wytłumaczenie.
11 lut 12:57
wmboczek: 7+6+1=14 części
7/14 wieprzowiny, 6/14 wątróbki i 1/14 boczku
7/14*126=?
11 lut 13:03
V.Abel: a taki układ równań
7x+6y+z =126
x/y =7/6
6/1=y/z

? tylko wyniki wychodzą inne, niż w taki sposób jak wmboczek mówisz
11 lut 13:08
Kejt: taki układ jest niepotrzebny..a wręcz błędny
potrzebujesz liczb które będą do siebie w stosunku 7:6:1 czyli np. 7x,6x i x
7x − mięso wieprzowe
6x − wątróbka
x − boczek
7x+6x+x=126
14x=126
x=9
i teraz pozostaje Ci policzyć mięso wieprzowe i wątróbkę:
7x=...
6x=...
11 lut 13:15
V.Abel: ok dzięki za pomoc

A jeszcze takiego zadanko:
Dwie brygady żniwne powinny ukończyć pracę w ciągu 12 dni.PO 8 dniach wpsólnej pracy, pierwsza
brygada odeszła do innych zajęć. Druga brygada, pracując sama z taką samą wydajnośćią jak
poprzednio, ukończyła pracę po 7 dniach. Która z brygad pracowała wydajniej?
Jak się za to w ogóle zabrać

?
11 lut 15:10