matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykres funkcji
Marcin:
Ile wynosi a, jeżeli do wykresu funkcji f(x) = (
1
2
)
x
+a, należy punkt P (−1, 3).
11 lut 12:40
Kejt:
jeśli przechodzi przez punkt (−1;3) to: f(−1)=3 czyli:
1
f(−1)=(
)
−1
+a=2+a
2
2+a=3 a=1
11 lut 12:42