POMOCY
DZIADZIA: 25−x2≥0 x∊<5,∞)
a to tak nie jest a mogę jakos przekształcić to na wz sks mn? (5−x)2 to nie wychodz ?
11 lut 12:38
Kejt: (5−x)2 być nie może, bo:
(5−x)2=25−10x+x2
25−x2≥0
(5+x)(5−x)≥0
czyli ze wzoru na różnicę kwadratów: a2−b2=(a+b)(a−b)
11 lut 12:41
DZIADZIA: czyli x∊

?
11 lut 12:46
Kejt: narysuj sobie tę parabolę: ramiona w dół; miejsca zerowe −5 i 5 i sprawdź gdzie wykres jest nad
osią 'x'
11 lut 12:48
DZIADZIA: musze znać p i q ? tylko nie wiem m=jak mam je znalesc?
przeksształcam wzór czy jakos tak
11 lut 12:54
DZIADZIA: bo bo jesli funkca ma miejsca zerowe to Δ>0
11 lut 12:55
Kejt: one są Ci w ogóle niepotrzebne..to ma być przybliżony wykres, wystarczy jak zaznaczysz miejsca
zerowe i ramiona(czy w dół czy w górę) i na takim wykresie patrzysz w których miejscach
funkcja przyjmuje wartości dodatnie.
11 lut 13:09
DZIADZIA: dodatnie <0,5>?
11 lut 13:13
DZIADZIA: do zbioru nierówności nie należy liczba
−10
12
−4
11
11 lut 13:14
Kejt: no raczej nie...narysuj tutaj ten wykres..
11 lut 13:16
DZIADZIA:
11 lut 13:19
DZIADZIA: X∊<−5, 5>
11 lut 13:20
Kejt: no właśnie..tak lepiej.
11 lut 13:22
Aga1: teraz dobrze.
11 lut 13:23
DZIADZIA: zadanie jest takie
Do zbioru rozwiązan nierówności 25−x2≤0 nie należy liczba
A −10
B 12
C −4
D 11
11 lut 13:24
Kejt: pomyliłaś/eś znak nierówności..
11 lut 13:25
DZIADZIA: Zgadza sie ale siara
11 lut 13:26
DZIADZIA: i co teraz?
11 lut 13:26
Kejt: mhm...zapisz jeszcze raz zbiór x..tym razem według faktycznej treści zadania i już
powinieneś/aś znać odpowiedź..
11 lut 13:27
Aga1: Podstaw za x =−4 i otrzymasz 25−(−4)2≤0
25−16≤0 −−−zdanie fałszywe, tzn. że liczba −4 nie spełnia ( nie jest rozwiązaniem) tej
nierówności.
11 lut 13:29
DZIADZIA: Aga jest szybka

i dobra a ja DZIADZIA dziękuje wam że macie tyle cierpliiwości dla takiego
starucha jak ja
11 lut 13:32
DZIADZIA: uciekam na trening dotlenić mózg bede pozniej chyba papa
11 lut 13:33