kwadrat
piorun: Hej umie to ktoś wytłumaczyć?
Punkt A(−2.0) jest wierzchołkiem kwadratu o środku symetrii S(2,2). Pole tego kwadratu jest
równe:
a)20
b)32
c)40
d)64
Odpowiedź C 40.
11 lut 12:22
wmboczek: wektor AS=(4,2) dodajemy do punktu S i mamy przeciwległy wierzchołek C=(6,4)
długość przekątnej to AC=√80 zatem pole wynosi ...
11 lut 12:26
Kejt:
Wystarczy policzyć długość odcinka |AS|:
A=(−2;0) S=(2;2)
|AS|=
√(2−(−2))2+(2−0)2
|AS|=
√42+22
|AS|=
√20
|AS|=2
√5
|AS| to połowa przekątnej tego kwadratu, więc cała przekątna będzie równa:
d=2|AS|=4
√5
| | d2 | |
a teraz pole możemy obliczyć z przekątnych: P= |
| |
| | 2 | |
| | (4√5)2 | | 16*5 | |
P= |
| = |
| =8*5=40 |
| | 2 | | 2 | |
jakby co to pytaj
11 lut 12:28
piorun: Chyba rozumiem. Dzięki
11 lut 19:12
piorun: | | d2 | |
czy P |
| jest w tablicach matematycznych? |
| | 2 | |
11 lut 19:18
Kejt: emm..raczej nie..chociaż może w postaci na pole rombu..iloczyn przekątnych podzielony przez 2.
możemy je zastosować ponieważ kwadrat jest szczególnym przypadkiem rombu..
11 lut 19:19