funkcja kwadratowa
robert25018:
Liczbę dodatnią k przedstaw w postaci sumy dwóch liczb x i y, aby suma sześcianów tych liczb
była najmniejsza.
mam jakieś zaćmienie i kompletnie nie wiem jak to zrobić

. proszę o pomoc
11 lut 12:15
krystek zmienił sie w ja: S(x,y)=x3+y3 wiemy,że k=x+y⇒y=k−x
S(x)=x3+(k−x)3 i wyznaczasz minimum
11 lut 13:46
Aga1:
Szukane liczby
x
y=k−x
f(x)=x
3+(k−x)
3
f(x)=x
3+k
3−3k
2x+3kx
2−x
3
f(x)=3kx
2−3k
2x+k
3
Funkcja kwadratowa, gdy a>0 ma najmniejszą wartość w wierzchołku.
| | −b | | 1 | | 1 | |
Suma sześcianów tych liczb jest najmniejsza dla x=xw=− |
| = |
| k, y= |
| k |
| | 2a | | 2 | | 2 | |
11 lut 13:46
robert25018: dzięki wielkie za pomoc
11 lut 14:06