Asymptoty i ekstrema
Zuzik P: Asymptoty
2x−1/x
Ekstrema
X2lnx
11 lut 10:01
Grześ1992: D:R\{0}
As.pionowe:
lim
x→0+=
∞
lim
x→0−=−
∞
as. pion. obustronna dla x=0
As. poz. i uk.:
| | 2x−1 | | ∞ | | 2 | |
limx→+/−∞ |
| = |
| [H]limx→+/−∞ |
| =0 |
| | x2 | | ∞ | | 2x | |
| | 2x−1 | | ∞ | | ∞ | | 2 | |
limx→+/−∞ |
| = |
| [H] |
| [H] |
| =2 |
| | x | | ∞ | | ∞ | | 1 | |
as.poz. obustronna dla y =2
11 lut 10:16
Grześ1992: pod koniec wpisalem dwa razy
∞/
∞ i [H] ale chyba wiesz o co chodzi
11 lut 10:17
Grześ1992: ekstrema:
D:x>0
| | x2 | |
f'(x)=2xlnx+ |
| =x(2lnx+1) |
| | x | |
x(2lnx+1)=0
x=0 ⋁ 2lnx=−1
e
−1/2=x
no i musisz sobie narysować oś x i wrysować dzedzinę punkty przecięcia i jak idze w pochodnej
| | −1 | |
ta funkcja i będziesz wiedział, że od 0 do |
| rośnie a od e−1/2 do ∞ maleje a więc w |
| | 2 | |
pkt. e
−1/2 jest minimum i chociaż to wylicz ;>
11 lut 10:27
Grześ1992: ....że od 0 do e−1/2 rośie....
11 lut 10:28
Grześ1992: rośnie*
11 lut 10:28
Zuzik P: A JAK to narysoewać
11 lut 10:55
Grześ1992:

e
−1/2
11 lut 11:06
Zuzik P: grześ − UMIESZ CAŁKI?
11 lut 11:09
Zuzik P: dzieki
11 lut 11:17