matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Lim do nieskonczoności
Zuzik P:
n+3
lim (
)
n+2
n−1
11 lut 09:59
Aga1:
n+3
n−1+4
4
4
(
)
n+2
=(
)
n+2
=(1+
)
n+2
=e
limn→
∞
*2n=e
8
. Tu
n−1
n−1
n−1
n−1
jest e do potęgi Skorzystałam ze wzoru lim n→
∞
(1+α
n
)
β
n
=e
lim n→
∞
α
n
*β
n
11 lut 10:25