Równanie trygonometryczne
imralav: Rozwiąż równanie cos2x + sinxcos2x = 1+sinx4 w przedziale <0; 2π>
Nie mam doświadczenia z takimi zadankami i nie jestem pewien, czy otrzymałem odpowiedni wynik.
Wg moich obliczeń x = 13π v x = 23π v x = 112π
Czy jest ktoś w stanie zweryfikować poprawność mych odpowiedzi?
11 lut 09:07
Aga1: 4cos
2x+4sinxcos
2x−sinx−1=0
4cos
2x(1+sinx)−1(1+sinx)=0
(4cos
2x−1)(1+sinx)=0
| | 1 | | −1 | |
cosx= |
| lub cosx= |
| lub |
| | 2 | | 2 | |
sinx=−1
| | π | | π | | 2 | | 2 | | −π | |
cosx= |
| +2kπ lub x=− |
| +2kπ x= |
| π+2kπ lub x=− |
| π+2kπ lub x= |
| +2kπ |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 2 | |
11 lut 09:42
Aga1: sinx=−1 powinno być na końcu i do tego ostatnia odpowiedź.Wszędzie k∊C− całkowitych.
Teraz wystarczy za k podstawić 0 , 1 i sprawdzić, które rozwiązania mieszczą się w
przedziale.Widać, że Twoja odpowiedź nie jest kompletna.
11 lut 09:48
Bartek: Wyniki sie zgadzaja, ale na przyszlosc jak to sprawdzac. Metoda jest prosta jesli posiadasz
kalkulator naukowy, podstaw wynik do kalkulatora i sprawdz czy Ci wychodzi, najlatwiej
przeniesc wszystko na lewa strone, wtedy wynik w kalkulatorze powinien dac 0.
11 lut 09:51