trygonometria
Jabej: jak znaleźć rozwiązania równania cosx=−
12
cosx w tym wypadku z tabelki odczytałem że to cos60
o
chodzi o oś x.. za cholere nie mam pojęcia jak mam wyliczyć ile x wynosi w miejscu
przecięcia...
jest na to jakaś metoda...
https://matematykaszkolna.pl/strona/2999.html
...popatrzcie na link ..chodzi mi o to zielone w rysunku na
| | X | |
samym dole...intuicyjnie można zgadnąć ale to zawodne ile to |
| π +2kπ... |
| | X | |
czytałem przykłady ale tam nic na ten temat nie napisali,więc jak to policzyć?.
Aga1: cosx=a, −1≤a≤1
x=x
0+2kπ lub x=−x
0 +2kπ, k∊C
Problem tylko jak podać x
0
| | 1 | | π | |
Gdy a jest dodatnie np. cosx= |
| , to x0= |
| |
| | 2 | | 3 | |
gdya<0 np.
Rozwiązania
| | 2 | | 2 | |
x= |
| π+2kπ lub x=− |
| π+2kπ, k∊C |
| | 3 | | 3 | |
Gdy a=−1 lub a=0 lub a=1 korzystać można z wykresu funkcji cos i jest jedna seria roawiązań