matematykaszkolna.pl
Planimetria Dlaczemu nie?: Potrzebuję wsparcia i rysunku W trójkącie ostrokątnym ABC z wierzchołków A i C opuszczono wysokości AD i CE na boki BC i AB. Wykaż, że trójkąty ABC i BDE są podobne. W końcowej fazie zostaje mi trójkąt i nie potrafię jego kątów uzależnić od reszty kątów prze zemnie wyliczonych... Jak wprowadzę dwa dodatkowe oznaczenia to wychodzi błędne kolo...
10 lut 23:29
Dlaczemu nie?: Pomoże ktoś? emotka
10 lut 23:51
Dlaczemu nie?: Arturze ratuj
11 lut 00:37
Artur z miasta Neptuna: czytam
11 lut 00:59
Artur z miasta Neptuna: rysunek Tak naprawdę to zadanie polega na udowodnieniu, że tak skonstruowany odcinek DE jest || do AC.
11 lut 02:23
Bizon: rysunek... a oczywiśce nie jest ...
11 lut 08:27
Zuzik P: Bizon pomożesz za pół godziny? 30zł przelewem/>
11 lut 09:02
Dlaczemu nie?: to co z tym robić?
11 lut 09:15
Bizon: ... a dobrze przepisałeś zadanie ?
11 lut 09:36
Dlaczemu nie?: tak emotka
11 lut 09:45
Bizon: jaki to trójkąt ... równoramienny ... równoboczny ? ...
11 lut 09:48
Dlaczemu nie?: Ostrokątny nic więcej nie ma w zadaniu emotka
11 lut 09:50
Dlaczemu nie?: dla trójkątów równoramiennego i równobocznego zadanie wyglądałoby tak jak pisał Artur. Niestety trzeba udowodnić dla trójkąta dowolnego, ale jak to zrobić...?
11 lut 09:57
Bizon: nie jest ... więc nie udowodnisz ...
11 lut 10:03
Artur z miasta Neptuna: Mam ... udowodniłem ... ale babrać się trzeba niemiłosiernie. Postaram się to ładnie pokazać. Moje poprzednie założenie było błędne, ale dowód jest
11 lut 13:04
Artur z miasta Neptuna: rysunek Rysunek ... baaaardzo duży powinien być Z ΔACD mam, że α+β+γ = 90o Wtedy patrząc na ΔACE wiem, że nad β także jest kąt γ Punkt przecięcia się prosty nazywam 'S'. ΔCSD podobny do Δ ASE (te same kąty). na niebiesko podaję długości odcinków. nazielono szukane kąty ΔACE podobny do ΔSCF. ΔDAC podobny do ΔFAS. ....
11 lut 13:25
Artur z miasta Neptuna: rysunek patrzę na ten czworokąt. fioletowe oznaczenia są to miary kątów. Z podobieństw, które zapisałem wcześniej mam:
a c b c a d 

=

=

=> ae = bd =>

=

(1)
m e m d b e 
Z podobieństwa ΔCSD i Δ ASE mam:
d e f d 

=

=>

=

(2)
f g g e 
 h h f sin w 
sin z =

⋀ sin w =

=> f*sin z = g*sin w =>

=

(3)
 f g g sin z 
patrząc na (1), (2) i (3) wnioskuję, że:
a sin w 

=

b sin z 
a wiadomo, że:
a am sin β 

=

=

b bm sin α 
więc:
sin w sin β 

=

sin z sin α 
przypadek 1. z = α ... wtedy w = β z poprzedniego rysunku wiem, że w+x = 90o => x = 90o − α = β+γ ⋀ analoginie y = α+γ czyli −−− c.n.d. przypadek 2 z ≠ α ... wtedy w ≠ β Wiem, że: ∡CSA = ∡ESD ⋀ ∡CSA = 180−α−β niech z = α−ε ... wtedy w = 180 − (180 − α − β) − z = β + ε .... ε≠0 więc mam:
sin (β + ε) sin β 

=

sin (α − ε) sin α 
sin βcos ε + cos βsin ε sin β 

=

sin αcosε − cos αsinε sin α 
sin αsin βcos ε − cos αsin βsin ε = sin αsin βcos ε + sin αcos βsin ε − cos αsin βsin ε = sin αcos βsin ε /: sin ε − cos αsin β = sin αcos β cos αsin β + sin αcos β = 0 sin (α+β) =0 czyli: α+β = 0 + 2kπ (k=0 lub k=1) więc α = −β <− sprzeczne lub α = 180 − β na samym początku napisałem: α+β+γ = 90 ... podstawiam i wychodzi: 180 − β + β + γ = 90 => γ = −90 <−−−− sprzeczne c.n.d.
11 lut 14:00
pigor: hmm..., otóż ... emotka spójrzmy na czworokąt ACDE i jego przekątne AD i CE , |∡ADC|=|∡CEA|=90o kąty proste oparte na średnicy AC okręgu o środku w połowie AC opisanego na tym czworokącie, a to oznacza, że |∡ACD| + |∡AED| = 180o , ale także |∡BED| + |∡AED| =180o − jako kąty przyległe , więc |∡ACD| = ∡ACB = ∡BED , a ponieważ |∡ABC|=|∡|EBD| − jako kąty wspólne , stąd ΔABC∼ ΔEBD − trójkąty podobne cecha (k k k ) . ... emotka
11 lut 14:32