Planimetria
Dlaczemu nie?: Potrzebuję wsparcia i rysunku

W trójkącie ostrokątnym ABC z wierzchołków A i C opuszczono wysokości AD i CE na boki BC i AB.
Wykaż, że trójkąty ABC i BDE są podobne.
W końcowej fazie zostaje mi trójkąt i nie potrafię jego kątów uzależnić od reszty kątów prze
zemnie wyliczonych... Jak wprowadzę dwa dodatkowe oznaczenia to wychodzi błędne kolo...
10 lut 23:29
Dlaczemu nie?: Pomoże ktoś?
10 lut 23:51
Dlaczemu nie?: Arturze ratuj
11 lut 00:37
Artur z miasta Neptuna:
czytam
11 lut 00:59
Artur z miasta Neptuna:

Tak naprawdę to zadanie polega na udowodnieniu, że tak skonstruowany odcinek DE jest || do AC.
11 lut 02:23
Bizon:

... a oczywiśce nie jest ...
11 lut 08:27
Zuzik P: Bizon pomożesz za pół godziny? 30zł przelewem/>
11 lut 09:02
Dlaczemu nie?: to co z tym robić?
11 lut 09:15
Bizon:
... a dobrze przepisałeś zadanie

?
11 lut 09:36
Dlaczemu nie?: tak
11 lut 09:45
Bizon: jaki to trójkąt ... równoramienny ... równoboczny

? ...
11 lut 09:48
Dlaczemu nie?: Ostrokątny

nic więcej nie ma w zadaniu
11 lut 09:50
Dlaczemu nie?: dla trójkątów równoramiennego i równobocznego zadanie wyglądałoby tak jak pisał Artur. Niestety
trzeba udowodnić dla trójkąta dowolnego, ale jak to zrobić...?
11 lut 09:57
Bizon: nie jest ... więc nie udowodnisz ...
11 lut 10:03
Artur z miasta Neptuna:
Mam ... udowodniłem ... ale babrać się trzeba niemiłosiernie.
Postaram się to ładnie pokazać.
Moje poprzednie założenie było błędne, ale dowód jest
11 lut 13:04
Artur z miasta Neptuna:

Rysunek ... baaaardzo duży powinien być

Z ΔACD mam, że α+β+γ = 90
o
Wtedy patrząc na ΔACE wiem, że nad β także jest kąt γ
Punkt przecięcia się prosty nazywam 'S'.
ΔCSD podobny do Δ ASE (te same kąty).
na
niebiesko podaję długości odcinków.
na
zielono szukane kąty
ΔACE podobny do ΔSCF.
ΔDAC podobny do ΔFAS.
....
11 lut 13:25
Artur z miasta Neptuna:

patrzę na ten czworokąt.
fioletowe oznaczenia są to miary kątów.
Z podobieństw, które zapisałem wcześniej mam:
| a | | c | | b | | c | | a | | d | |
| = |
| ⋀ |
| = |
| => ae = bd => |
| = |
| (1) |
| m | | e | | m | | d | | b | | e | |
Z podobieństwa ΔCSD i Δ ASE mam:
| d | | e | | f | | d | |
| = |
| => |
| = |
| (2) |
| f | | g | | g | | e | |
| | h | | h | | f | | sin w | |
sin z = |
| ⋀ sin w = |
| => f*sin z = g*sin w => |
| = |
| (3) |
| | f | | g | | g | | sin z | |
patrząc na (1), (2) i (3) wnioskuję, że:
a wiadomo, że:
| a | | am | | sin β | |
| = |
| = |
| |
| b | | bm | | sin α | |
więc:
| sin w | | sin β | |
| = |
| |
| sin z | | sin α | |
przypadek 1.
z = α ... wtedy w = β
z poprzedniego rysunku wiem, że w+x = 90
o => x = 90
o − α = β+γ ⋀ analoginie y = α+γ
czyli −−− c.n.d.
przypadek 2
z ≠ α ... wtedy w ≠ β
Wiem, że: ∡CSA = ∡ESD ⋀ ∡CSA = 180−α−β
niech z = α−ε ... wtedy w = 180 − (180 − α − β) − z = β + ε ....
ε≠0
więc mam:
| sin (β + ε) | | sin β | |
| = |
| |
| sin (α − ε) | | sin α | |
| sin βcos ε + cos βsin ε | | sin β | |
| = |
| |
| sin αcosε − cos αsinε | | sin α | |
sin αsin βcos ε − cos αsin βsin ε = sin αsin βcos ε + sin αcos βsin ε
− cos αsin βsin ε = sin αcos βsin ε /: sin ε
− cos αsin β = sin αcos β
cos αsin β + sin αcos β = 0
sin (α+β) =0
czyli: α+β = 0 + 2kπ (k=0 lub k=1)
więc α = −β <− sprzeczne lub α = 180 − β
na samym początku napisałem:
α+β+γ = 90 ... podstawiam i wychodzi:
180 − β + β + γ = 90 => γ = −90 <−−−− sprzeczne
c.n.d.
11 lut 14:00
pigor: hmm..., otóż ...

spójrzmy na czworokąt ACDE i jego przekątne AD i CE ,
|∡ADC|=|∡CEA|=90
o kąty proste oparte na średnicy AC okręgu o środku w połowie
AC opisanego na tym czworokącie, a to oznacza, że
|∡ACD| + |∡AED| = 180
o ,
ale także
|∡BED| + |∡AED| =180
o − jako kąty przyległe , więc
|∡ACD| =
∡ACB =
∡BED , a ponieważ
|∡ABC|=|∡|EBD| − jako kąty wspólne ,
stąd
ΔABC∼ ΔEBD − trójkąty
podobne cecha (
k k k ) . ...
11 lut 14:32