KasiaK: Nie mam pojęcia jak się za to zabrać, pomóżcie mądre głowy pliss
Właściciel pracowni krawieckiej podpisał umowę ze Składnicą Harcerską na dostarczanie
chłopięcych mundurków harcerskich. Składnica zamówiła mundurki w 5 rozmiarach
uzależnionych od wzrostu chłopców. Na podstawie wielkości sprzedaży z poprzednich lat
Składnica podała pracowni udział (w %) każdego rozmiaru w całkowitej sprzedaży.
Badania statystyczne wzrostu chłopców pokazują, że krzywa gęstości wzrostu ma rozkład
normalny, przeciętny młody człowiek ma 176 cm wzrostu, a odchylenie standardowe wynosi 8
cm.
N (176, 8)
Rozmiar Wzrost [W] w cm Procent Ilość
1 [W] < = X1 12%
2 X1 < = [W] < = X2 25%
3 X2 <= [W] <= X3 23%
4 X3 <= [W] <= X4 25%
5 [W] > X4 15%
a.Przeprowadź analizę teoretyczną problemu, niezbędną do rozwiązania zadania.
b.Oblicz, jakie są graniczne wartości wzrostu - X1, X2, X3, X4 oraz, ile strojów i
jakiego rozmiaru należy uszyć, jeśli Składnica złożyła zamówienie na 1 000 sztuk
mundurków.
4 maj 23:41