Studentka: Zbadaj czy podana baza B = { [2,−1,3] , [−1,4,2] , [2,1,−1]} jest ortogonalna w E
3. Znajdź
współrzędne wektora [0,2,−3]
wiem jak zrobić drugą część zadania, ale przyznam się że mam problem z jego 1 częścią, bo nie
rozumiem za bardzo o co chodzi z tą ortogalnością i ortonormalnością wektorów
10 lut 21:22
Studentka: Utworzyłam macierz
| 2 −1 2 | | x | | 0 |
|−1 4 1| * | y | = | 2 |
|3 2 −1| | z | | −3 |
rozumiem że współrzędne liczę przez obliczenie W, W(x), W(y), W(z)
i potem W(x)/W = x
W(y)/W = y
W(z)/W = z
ale o co chodzi z tą ortogonalnością?
10 lut 21:40
Krzysiek: czy ortogonalna, sprawdzasz czy wektory z bazy czyli np. a,b,c
spełniają warunki:
a◯b=0
b◯c=0
a◯c=0
10 lut 22:58