A
Miły: | | 2 | |
Jeśli dla kąta ostrego sinα= |
| to: |
| | 3 | |
A. tgα=
12
b.tgα=2
c.tgα=
√5/5
d.α=2
√5/2
10 lut 20:38
Miły: 2. Dany jest trójkąt równoramienny ABC o kacie miedzy ramionami |acb|=100 procent.Punkt O jest
środkiem okręgu wpisanego w ten trójkąt.Prosta CO przecina podstawę AB w punkcie D. Miara kata
DOB jest równa:
a=50 stopni
b=60 stopni
c= 70 stopni
d= 80 stopni
10 lut 20:40
Bartek: Zad 1
Narysuj sobie trojkat prostokatny w ktorym zaznaczasz kat alfa. Ustal ktore boki to sinus i
oznacz je jako 2x oraz 3 x oblicz sobie z twierdzenia pitagorasa dlugosc drugiej
przyprostokatnej. Zastosuj wzor na tagens. powinna byc odpowiedz tangensα=2√5/5
10 lut 22:05
Beti: 2. w trójkącie DBO: kąt ODB = 90o, kąt DBO = 20o (bo odcinek OB jest dwusieczną kąta ABC)
zatem:kąt DOB = 70o
odp.c
10 lut 22:58