Zadanka które mogą być na sprawdzianie HELP !
P@weł: 1.Oblicz pole przekroju sześcianu wyznaczonego przez przekątną sześcianu i przekątną podstawy
wychodzącą z tego samego wierzchołka. Krawędź podstawy wynosi 6 cm.
2. Wysokość ściany bocznej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest równa 5cm i jest nachylona
do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni. Oblicz
a) Objętość ostrosłupa
b) cosinus kąta nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy.
3. Przekątna prostopadłościanu ma długość 16cm i tworzy z podstawą kąt α. Oblicz wysokość tego
| | 2 | |
prostopadłościanu jeśli cos α = |
| |
| | 3 | |
4. Oblicz tg α kąta, jaki tworzy ściana boczna czworościanu foremnego z podstawą.
10 lut 20:33
dero2005:

d = a
√2
10 lut 21:33
Aga1:

Zad.1.a=6cm
d=a
√2
przekrojem jest prostokąt.
10 lut 21:37
Aga1: Zaznaczone dwa różne przekroje w jednym zadaniu!
10 lut 21:39
dero2005:

h
s = 5
liczę wysokość podstawy h
p
| | 1 | | 15 | |
| = cos 6oo = |
| ⇒ hp = |
|
|
| hs | | 2 | | 2 | |
liczę krawędź podstawy a
liczę wysokość H
| | 5√3 | |
H = √hs2 − (13hp)2 = |
|
|
| | 2 | |
liczę krawędź boczną l
| | 5√7 | |
l = √H2 + (23hp)2 = |
|
|
| | 2 | |
licze pole podstawy P
p
liczę objętość
liczę cos α
10 lut 22:23
dero2005:

D = 16
10 lut 22:35
dero2005:

ponieważ czworościan foremny ma ściany, które są trójkątami równobocznymi, to h
p = h
s
liczę wysokość H
| | 2√2 | |
H = √hs2 − (13hs)2 = |
| hs
|
| | 3 | |
liczę tgα
10 lut 22:46