geometria
BLAZEJ_505: pomoże ktoś z takim zadankiem
W trójkącie ABC dane są długości boków IABI=4√3 i IACI=6 oraz miara kąta CAB jest równa 30o.
Oblicz pole czworokąta ABCD wiedząc że symetralna odcinka AB jest symetralną odcinka CD
tylko bez trygonometrii proszę bardzo, albo jakieś wskazówki
10 lut 20:29
J:

Z rysunku wychodzi cos takiego?
zielona − symetralna |AB| i |CD|
|AB| = 6
|AC| = 4
√3
α = 30
o
10 lut 20:37
joł jołaj: |AB |= 4√3
|AC | = 6
10 lut 20:41
BLAZEJ_505: aha to już wiem jak to zrobić
10 lut 20:43
BLAZEJ_505: Maszyna wycina z krążków kwadraty w ten sposób że wykorzystuje materiał maksymalnie. Gdyby
promień danego krążka zwiększyć o 1 to pole wyciętego kwadratu zwiększyłoby się 4−krotnie.
Oblicz pole danego krążka.
i moje pytanie czy taki zapis wystarczy
PkołaPkwadratu = πr22r2 = π2 + zapis że z analizy stosunku wynika że pole
koła jest równe π
10 lut 20:49
joł jołaj: zrobiłeś pierwsze? moge Ci podac rozwiazanie
10 lut 21:04
BLAZEJ_505: tak w pierwszym wyszło 9√3
10 lut 21:29