Rozwiązać nierówność (?)
Beata: x<1x
D = R\{0}
x−1x < 0 Tak to ma być ? Pokieruje ktoś co dalej ?
10 lut 19:52
Kejt: olej trzecią linijkę i pomnóż pierwotne równanie przez x2
10 lut 19:55
joł jołaj: x
2 < 1
x ∊ (0; 1)
10 lut 19:57
Kejt: nie możesz tak zrobić, bo nie wiesz czy przypadkiem x<0 a wtedy musisz zmienić znak.
dlatego mnoży się przez 'x2' bo to na pewno będzie dodatnie..oczywiście przy założeniu x≠0 co
też koleżanka napisała.
10 lut 19:58
Beata: Dziękuję za pomoc.
10 lut 19:58
Kejt: nie ma sprawy..jak podasz mi wynik to powiem Ci czy dobrze
10 lut 19:59
Beata: x∊{−1,1} ? Zgłupiałam przy tym zadaniu...
10 lut 20:06
Kejt:
x
3<x
x
3−x<0
x(x
2−1)<0
x(x+1)(x−1)<0
x=0 v x=−1 x x=1
wykres zrobiłaś?
10 lut 20:09
Beata: O rety... co za wstyd. Tak, teraz już robiłam.
x∊(−∞, −1)U(0,1)
10 lut 20:14
Kejt: teraz jest ok
10 lut 20:14
Beata: Wielkie dzięki, miłej nocy
10 lut 20:15