hej mam taką całke
elena: hej mam taką całkę
10 lut 19:50
elena: jak mam ją zrobić ?
10 lut 19:51
Krzysiek: zamień na postać: 2x
a ,
| | xa+1 | |
∫xa dx= |
| +c (dla a≠−1 ) |
| | a+1 | |
10 lut 19:58
jo: Pierwiastek możesz zapisać w postaci potęgi czyli:
| 2x | |
| = x−1/3*2x = ... dasz radę dalej? |
| x1/3 | |
10 lut 19:59
elena: a mogę wyłączyć 2 przed całkę i dopiero potem wynik tego co mi zostanie za znakiem calki
pomnożyć razy 2?
10 lut 20:02
jo: Wykonaj pierwsze mnożenie a następnie rzeczywiście przed całkę wyrzuć 2
10 lut 20:03
elena: ok, dziękuje za pomoc
10 lut 20:05