indukcja
daria: Witam, proszę o pomoc... jak rozwiązać takie zadanie za pomocą inducji?
n
dla każdego n≥1 udowodnić, że ∑(−1)i i2=(−1)n * n(n+1)/2
i=1
10 lut 19:38
daria: prosze
10 lut 19:53
wmboczek: dla i=1 zgadza się
dla n+1 mamy ∑+(−1)n+1(n+1)2=(−1)nn(n+1)/2+(−1)n+1(n+1)(n+1)
=(−1)n+1(n+1)(n+1−n/2)=(−1)n+1(n+1)(n+2)/2
10 lut 20:02
daria: ok, ale co z tego wynika?
10 lut 20:15
wmboczek: pokazaliśmy prawdziwość pierwszego ogniwa
udowodniliśmy implikację n⇒n+1
a więc jest to prawda dla wszystkich n
to jest właśnie dowód indukcyjny
10 lut 20:20