trygonometria
Anka: czy jest ktos chetny rozwiazac ze mna takie zadanie ?
cos4x + 2cos
2 x ≥ 1
potrzebuje wskazowki, jak rozpisac cos4x
10 lut 19:13
AS:
cos4x = cos(2*2x) = cos2(2*x) − sin2(2*x)
10 lut 19:21
AC:
cos4x + 2cos2x −1≥ 0
cos4x + cos2x ≥ 0
Potem skorzystaj:
cos4x = cos22x −1
i dalej już dasz radę.
10 lut 19:21
Anka: ok bede probowac, dziekuje
10 lut 19:23
Anka: a mam takie pytanie, nie da sie cos4x rozpisac tak, zebym mogla obliczyc to delta ?
10 lut 19:29
AC:
Przecież już masz sprowadzone do delty,
wystarczy przyjąc cos2x = t i pamietać, że −1≤t≤1
t2 + t −1 ≥ 0 i to już deltą.
10 lut 22:20