czy dobrze myśle
tomek : Witam
przy liczeniu takiej całki
| | 4x2+7x+3 | |
∫ |
| rozkładam je na sume ułamków prostych to będzie
|
| | X3+2x2+x | |
i tyle prawda

?
bo wyciągam pierwiastki z mianownika,
dobrze czy źle?
10 lut 19:09
10 lut 19:18
rączka: no tak troche dobrze, troche xle...
10 lut 19:18
tomek : 
? nie rozumiem
można wyjaśnić co jest źle?
10 lut 19:19
nóżka: no dobra, dobrze jest
10 lut 19:20
tomek : na 100 procent
10 lut 19:22
tomek : bo ja mam w zeszycie innaczej niż napisałem
10 lut 19:29
Krzysiek: mianownik = x(x+1)
2
| | A | | B | |
więc rozbijasz na: |
| + |
| |
| | x | | x+1 | |
10 lut 19:31
tomek : to założenie
jest błędna

?
bo tak mamy zrobione
10 lut 19:35
Krzysiek: też tak może być
10 lut 19:37
tomek : no ale jak

może być tak i tak


na czym to polega, że w jednej rozbijam na 2 a w drugiej na 3 ułamki?
10 lut 19:39
Krzysiek: bo ja sobie skróciłem... tzn policzyłem Δ w liczniku i dlatego (x+1) się skróciło w liczniku i
mianowniku
10 lut 19:40
tomek : to licznik tez musze zawsze rozbijać

?
10 lut 19:45
Krzysiek: nie, ale w tym przypadku Δ=1 więc łatwo się liczyło..
10 lut 19:46
tomek : to kiedy rozbijać również licznik?
10 lut 19:47
Krzysiek: kiedy chcesz... akurat tu się skróciło, oczywiście nie zawsze tak musi być więc możesz od razu
rozbijać na ułamki proste
10 lut 19:49
tomek : ale wynik z tej metody czy z tej powinien wyjśc taki sam, prawda?
10 lut 19:52
Krzysiek: tak
10 lut 19:53
tomek : czy to jest dobrze?
| A | | B | | A(x+1)+Bx | | Ax + A + Bx | |
| + |
| = |
| = |
| |
| x | | x+1 | | x(x+1) | | x(x+1) | |
10 lut 20:04
Krzysiek: tak
10 lut 20:04
tomek : 4x2+7+3= x(A+B) +A
A+B = 4
A = 7
10 lut 20:05
tomek : B=3
tak czy innaczej
10 lut 20:05
Krzysiek: źle... ale tak albo tak..
albo robisz 'po mojemu' albo 'po swojemu' ..
czyli jeżeli szukasz A,B to w liczniku wtedy masz; 4x+3 ... (przypominam, x+1 się skróciło)
10 lut 20:12
tomek : czyli
4x+3 = x(A+B) +B
4= A+B
B=3
A=1
tak

10 lut 20:23
Krzysiek: prawie, x(A+B) +A
więc A=3, B=1
10 lut 20:24
tomek : a, tak tam powinno być A, przepraszam

Dziękuje
10 lut 20:26