Pomocy
Tamara: W(x)=2x2−5x+3 P(x)=x3–5x2+2x−1 G(x)=2W(x)–P(x) i podstawilam i wyglada to tak
G(x)=2(2x2–5x+3)−x3−5x2+2x−1 i co mam dalej robic?
10 lut 18:56
rączka: powiesic sie
10 lut 19:08
Kejt: już masz błąd..nie zmieniłeś znaków. masz przecież − przed P(x)
10 lut 19:14
Tamara: Nie pisz takich postów albo mi chcesz pomoc albo wogóle nie pisz
10 lut 19:14
Tamara: Jeśli ktoś mi pomoże w tym zadaniu będę bardzo wdzięczna
10 lut 19:35
Gustlik: Podstawiaj wielowmiany ZAWSZE W NAWIASACH, nawet tam, gdzie "nie ma" przy nich współczynnika
liczbowego (tj. =1), żeby uniknąć pomyłki w znakach (minus stojacy przed nawiasem zmienia
znaki WSZYSTKICH wyrażeń w nawiasie) czy mnożeniu.
Powinno być tak:
G(x)=2(2x2–5x+3)−(x3−5x2+2x−1)=
=4x2−10x+6−x3+5x2−2x+1=
=−x3+9x2−12x+7
Sprawa jest prosta: podstawić wielomiany do zadanego działania W NAWIASACH, wymnożyć przez
stojące przed nawiasami liczby, gdy przed nawiasem stoi minus, zmienić znaki w CAŁYM nawiasie,
a na końcu zredukować wyrazy podobne.
11 lut 01:46