ciąg geometryczny
piorun: Liczby 3√2 i 6 są dwoma kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego. Suma tych liczb jest
mniejsza od sumy dwóch następnych wyrazów tego ciągu:
A. 2 razy,
B. 3 razy,
C. 6 razy,
D. 8 razy.
Odpowiedź: A
10 lut 18:43
piorun: hallo jest tu ktoś? Pomoże ktoś?
10 lut 19:29
a:
odp.A
q=√2
10 lut 19:37
piorun: Ale dlaczego? Jak do tego doszedłeś/aś?
10 lut 19:40
Aga1: a
1=3
√2
a
2=6
a
1+a
2=a
1+a
1*q=a
1(1+
√2)
a
3+1
4=a
1q
2+a
1q
3=a
1(2+2
√2=2a
1(1+
√2)
Wykonaj odpowiednie dzielenie.
10 lut 21:24