as
Beatrix: Witam
Równanie x²−3x−4=0 :
a.nie ma pierwiastków
b.ma pierwiastki x1=−1 , x2=4
c.ma pierwiastki x1=1, x2=−4
d.ma jeden pierwiastek
DELta wyszła mi
√7
x1=5
x2=−2
więc jak z tego wybrnąć

?
10 lut 18:29
Kejt:
Δ=32−4*(−4)=9+16=25
√Δ=5
teraz dkończ.
10 lut 18:32
Beatrix: sorry:
x²−3x+4=0 :
MIAŁO BYĆ +4 i mi nie wychodzi za cholerę
10 lut 18:33
Kejt: no to będzie:
Δ=9−4*4=9−16=−7 => równanie nie ma pierwiastków
10 lut 18:35
joł jołaj: równanie ma postac:
ax
2 + bx + c
a = 1 b = −3 c = −4
Δ = b
2 − 4ac
Δ = 9 − (−16)
Δ = 25 ⇒
√Δ = 5
| | −b−√Δ | | 3−5 | |
x1 = |
| = |
| = −1 |
| | 2a | | 2 | |
| | −b+√Δ | | 3+5 | |
x2 = |
| = |
| = 4 |
| | 2a | | 2 | |
Odpowiedź b: ma pierwiastki x
1=−1 , x
2=4
10 lut 18:40
Beatrix: ok

dzieki
10 lut 18:41
joł jołaj: −(−) = +
10 lut 18:42
Beatrix: joł miałobyć +4 , kejt mi pomogła

ale dzieki tobie też
10 lut 18:42