oblicz lewo i prawostronną grancę
bartek: x−2arctgx
(nie wiem co tu jest wyłączone z dziedziny i nie wiem jak radzić sobie z arctg w granicy)
10 lut 18:06
Godzio:
x ∊ R to nie ma być co "wyłączone z dziedziny"
10 lut 18:07
bartek: czyli że od jakiej liczby licze...
10 lut 18:11
Godzio:
A od jakiej chcesz liczyć ?
10 lut 18:12
bartek: ? nie wiem
10 lut 18:14
bartek: −∞ i +∞
10 lut 18:17
bartek: ale nie wiem jak z tym arctgx coś sie za niego podstawia?
10 lut 18:22
Godzio:
Narysuj wykres arctgx i zobacz do czego dąży przy x → ± ∞
10 lut 18:22
10 lut 18:26
Godzio:
No

Czyli do konkretnej liczby, więc x to wszystko przeważy:
| | π | |
x → −∞ mamy: −∞ − |
| = −∞ |
| | 2 | |
10 lut 18:30
bartek: ta 2 nie ma znaczenia?
10 lut 18:31
Godzio:
W tym wypadku nie,
10 lut 18:32
bartek: wychodzi na to że nie ma asymptot pionowych
10 lut 18:34
bartek: mógłbyś jeszcze sprawdzić to
| | x−2arctgx | | −∞ | |
a=lim→−∞ |
| = |
| |
| | x | | −∞ | |
10 lut 18:40
10 lut 18:56
bartek: jest tam kto
10 lut 19:02