prosze o pomoc sama sie w tym pogubilam ;p
Diana: uzasadnij stosujac odpowiednie przeksztalcenia, a nastepnie twierdzenie de l'Hospitala ze
zachodzi rownosc lim x→0+ (1+sinx)1/x = e. wykorzystujac udowodniona rownosc uzasadnic, w
oparciu o definicje Heinego granicy funkcji ze lim n→+∞ (1+sin(e−n))en=e
10 lut 17:53
Krzysiek: 'odpowiednie przekształcenie' to: ab= eb lna
i wtedy liczysz granicę wykładnika
jednak, można od razu skorzystać z definicji liczby e:
[(1+sinx)1/sinx]sinx /x →e gdy x→0
ponieważ nawias kwadratowy zmierza do e,
a potęga zmierza do 1
10 lut 17:58
Diana i Oliwia: dziekujemy bardzo zaraz sprobujemy to w taki sposob zrobic jakbysmy mialy z czyms klopot to
bedziemy sie odzywac
10 lut 18:02
Godzio:
lim
x→0+(1 + sinx)
1/x = lim
x→0+e
ln((1 + sinx)1/x)
Z ciągłości funkcji e
x wchodzimy granicą do wykładnika:
| | ln(1 + sinx) | | 0 | |
limx→0+ln(1 + sinx)1/x = limx→0+ |
| = [ |
| ] H= |
| | x | | 0 | |
| | | | cosx | | 1 | |
= limx→0+ |
| = limx→0+ |
| = |
| = 1 |
| | 1 | | 1 + sinx | | 1 + 0 | |
Zatem
lim
x→0+(1 + sinx)
1/x = e
1 = e
Biorąc dowolny ciąg x
n → 0 przy n →
∞, taki, że f(x
n) → f(0)
lim
n→∞(1 + sinx
n)
1/xn = e
Weźmy zatem ciąg x
n = e
−n, lim
n→∞e
−n = 0,
lim
n→∞(1 + sin(e
−n))
1/e−n = lim
n→∞(1 + sin(e
−n))
en = e
10 lut 18:05
Diana i Oliwia: dziekujemy

bardzo nam pomogliscie

bo my sie troche pogubilysmy w obliczeniach
10 lut 18:10