Czy do pola trójkąta równobocznego równiez mogę zastosować wzór a * h ? jeżeli z
Sławek: Czy do pola trójkąta równobocznego równiez mogę zastosować wzór a * h ? jeżeli znam jego
wysokość?
Pytam bo mam takie zadanko:
Objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego wynosi 108. a wysokość podstawy, krawędź
podstawy i wysokość graniastosłupa w podanej kolejności tworzą ciąg geometryczny. Oblicz
długość krawędzi podstawy.
Znalazłem dużo rozwiązać w interncie, bardzo obszernych, podczas gdy ja zrobiłem to poprostu
tak:
hq*h/2 * hq
2 / 108 ==> hq − krawędź podstawy, h − wysokość, hq
2 − wysokość bryły
więc h
2q * hq
2 = 216 , więc:
h
3*q
3 = 216, więc (h*g)
3 = 216 więc hq = 6 , czyli krawędź podstawy = 6
I teraz pytanie. Czy dobrze to zrobiłem? Wynik jest napewno dobry ale czy sposób obliczeń jest
ok? Bo inni się bawią we wzór na pole podstawy trójkąta równobocznego i wygląda to
skomplikowanie