Prosze o pomoc, mam egzamin!!!!
tomek : Witam
Bardzo was prosze o pomoc w rozwiązaniu takiej całki
czy ktoś mógłby rozwiązać mi taką całke a ja jej podstawie sobie zrobie następne niewymierne?
10 lut 17:14
Krzysiek: licznik równa się: 2x(x
2 +x−6) +9x−1
rozbijasz na dwie całki i drugą całkę obliczasz rozkładając ułamek na ułamki proste, czyli:
| 9x−1 | | A | | B | |
| = |
| + |
| |
| x2 +x−6 | | x−2 | | x+3 | |
sprowadzasz prawą stronę do wspólnego mianownika i porównujesz współczynniku przy tych samych
potęgach i wyliczasz A,B
10 lut 17:26
tomek : Krzyśku, mam do Ciebie prośbe, czy nie mógłbyś zrobić tego konkretnego przykładu tak krok po
kroku, to może będzie mi łatwiej to zrozumieć
10 lut 17:38
Krzysiek: Niestety nie mógłbym, ponieważ, jeżeli wyliczysz A,B to otrzymasz 3 podstawowe całki
Więc postaraj się wyliczyć A,B
bo całkę typu: ∫2xdx to powinieneś Sam umieć policzyć
10 lut 17:41
tomek : ok
10 lut 17:43
tomek : mam jeszce jedno pytanie, bo mnie uczono trocze innczej to robić, jeśli licznik ma wyższy
stopień niż mianownik to trzeba podzielić licznik przez mianownik, a w inny sposób to nie
potrafie
10 lut 17:46
Godzio:
No to:
| 2x3 + 2x2 − 3x − 1 | | 9x − 1 | |
| = (dzielisz) = 2x + |
| |
| x2 + x − 6 | | x2 + x − 6 | |
A dalej na ułamki proste
10 lut 17:49
tomek : czy to będzie tak ?
| | 9x−1 | | 9x−1 | |
∫(2x + |
| ) dx = x2∫ |
| dx
|
| | x2+x−6 | | x2+x−6 | |
i dalej
| 9x−1 | | A | | B | | Ax +3A+Bx−2B | |
| = |
| + |
| = |
|
|
| (x−2)(x+3) | | x−2 | | x+3 | | (x−2)(x+3) | |
dobrze

?
i co dalej

?
10 lut 18:04
Godzio: Wyłącz w mianowniku x i przyrównaj odpowiednie współczynniki
10 lut 18:09
Godzio: W liczniku oczywiście
10 lut 18:09
tomek : Widzisz Godzio
bo ja mam w rozwiązaniu że
A+B=9 2A+2B= 18
3A−2B = −1 ⇒ 3A− 2B = −1
lecz nie wiem z kąd to sie wzieło
10 lut 18:13
tomek : możecie mi to wyjaśnić z kąd to sie wzieło?
10 lut 18:26
Godzio:
| x(A + B) + 3A − 2B | |
| |
| (x − 2)(x + 3) | |
I teraz przyrównujesz współczynniki:
9 = A + B
− 1 = 3A − 2B
10 lut 18:31
tomek : może i jestem ciemny, ale ja po prostu nie wiem skąd jest −1 i 9
tylko o to mi chodzi
10 lut 18:36
Godzio: W całce masz
10 lut 18:38
tomek : aha, no tak dzięki
10 lut 18:39
tomek : a z tym ∫2x , a potem jest x
2 to jest dobrze bo z tego obliczyłem całke prawda?
10 lut 18:40