proszę o pomoc
bjorg: Wyznacz przedzialy monotoniczności i ekstrema funkcji:
f(x)= (x + 4)e3x
10 lut 16:15
jo: Oblicz pierwsze pochodną tej funkcji.
10 lut 16:48
bjorg: f'(x)= e3x + (x + 4) e3x
11 lut 11:12
jo:
Zapomniałeś/aś trójki: e3x + 3(x+4)e3x
Teraz znajdź dla jakich x f'(x)=0, f'(x)>0 oraz f'(x)<0
11 lut 11:39
Aga1:

f
'(x)=0
e
3x(x+5)=0
e
3x=0 lub x+5=0
brak pierwiastków x=−5
f(x) jest rosnąca dla x∊(−5,
∞), a malejąca (−
∞,−5)
y
min=f(−5)=−e
−15.
11 lut 11:43
Aga1: | | −13 | |
Faktycznie brak 3, więc zmieni się: nie x= −5 lecz x= |
| . |
| | 3 | |
Wszystko trzeba pozmieniać.
11 lut 11:47
bjorg: A dlaczego 3 jest przed nawiasem?
11 lut 11:52
jo: (e3x)' = 3e3x
11 lut 12:41