Problem z odczytem
Arkadiusz: Witam otóż mam problem nie wiem za bardzo jak poprawnie przeczytać owy wzór i jaka jest różnica
między lewą a prawą
P(∪i=1 do ∞ Ai) = ∑i=1 do ∞ P(Ai)
i=1 pod sumą oczywiście i ∞ nad
Moja propozycja brzy następująco
Prawdopodobieństwo sumy zdarzenia Ai gdzie i dąży do nieskończoności jest równe
szeregowi prawdopodobieństw Ai gdzie i dążącego do nieskończoności
10 lut 15:25
Artur z miasta Neptuna:
zacznijmy od tego ... że P(X) ≤1 zawsze ... natomiast można tak dobrać P(Ai), żeby ich suma
była >1.
dlatego też ... to co zapisałeś zachodzi tylko i wyłącznie w szczególnym przypadku −−− poczytaj
jakim.
10 lut 15:28
Arkadiusz: Chodzi ci o addytywność jak mniemam ?
10 lut 15:41
Artur z miasta Neptuna:
yyyyyyyyyy
nie wiem

addytywność kojarzy mi się bardziej z algebra niż prawdopodobieństwem... po prostu
∀
i,j∊N+; i≠j A
i∩A
j = ∅ −−− zdarzenia rozłączne
ponieważ:
P(A
1 ∪ A
2) = P(A
1) + P(A
2) − P(A
1∩A
2)
i to jest pierwszy krok do udowodnienia tej równości, dla zdarzeń rozłącznych.
10 lut 15:46
Artur z miasta Neptuna:
tak więc −−− różnica jest znaczna i ją Ci zaprezentowałem
lewa strona będzie zawsze ≤1
prawa strona może być >1
10 lut 15:48