matematykaszkolna.pl
Problem z odczytem Arkadiusz: Witam otóż mam problem nie wiem za bardzo jak poprawnie przeczytać owy wzór i jaka jest różnica między lewą a prawą P(∪i=1 do Ai) = ∑i=1 do P(Ai) i=1 pod sumą oczywiście i nad Moja propozycja brzy następująco Prawdopodobieństwo sumy zdarzenia Ai gdzie i dąży do nieskończoności jest równe szeregowi prawdopodobieństw Ai gdzie i dążącego do nieskończoności
10 lut 15:25
Artur z miasta Neptuna: zacznijmy od tego ... że P(X) ≤1 zawsze ... natomiast można tak dobrać P(Ai), żeby ich suma była >1. dlatego też ... to co zapisałeś zachodzi tylko i wyłącznie w szczególnym przypadku −−− poczytaj jakim.
10 lut 15:28
Arkadiusz: Chodzi ci o addytywność jak mniemam ?
10 lut 15:41
Artur z miasta Neptuna: yyyyyyyyyy nie wiem addytywność kojarzy mi się bardziej z algebra niż prawdopodobieństwem... po prostu ∀i,j∊N+; i≠j Ai∩Aj = ∅ −−− zdarzenia rozłączne ponieważ: P(A1 ∪ A2) = P(A1) + P(A2) − P(A1∩A2) i to jest pierwszy krok do udowodnienia tej równości, dla zdarzeń rozłącznych.
10 lut 15:46
Artur z miasta Neptuna: tak więc −−− różnica jest znaczna i ją Ci zaprezentowałem lewa strona będzie zawsze ≤1 prawa strona może być >1
10 lut 15:48