matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Calka nieoznaczona
Joko:
Calka cosxln(ctgx)dx
10 lut 15:18
Godzio:
sinx = t cosxdx = dt , cosx =
√
1 − t
2
√
1 − t
2
∫ln(
)dt = ∫ln
√
1 − t
2
dt − ∫lntdt
t
Z tą drugą sobie myślę, że poradzisz
Z pierwszą spróbuj przez części (podobnie jak drugą)
10 lut 15:35
Godzio:
Przez części ta pierwsza sama się robi
10 lut 15:37
Joko:
thx
10 lut 15:50