Proszę o pomoc to zadanie pewnie jest proste ale i tak nie umiem go rozwiązać
Paulina: wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej 4x+y+1=0 i przechodzącej przez punkt P(4,3)
10 lut 15:07
Paulina: Prosze to bardzo ważne !
10 lut 15:16
Kejt:
1) doprowadź ten wzór do postaci: y=ax+b
2) podaj warunki prostopadłości −> oblicz współczynnik 'a'
3) przechodzi przez punkt (4;3) czyli po podstawieniu za 'x' 3 otrzymasz 4:
4=3a+b
jakby co to pytaj, ale uprzedzam, że nie rozwiążę tego za Ciebie.
10 lut 15:17
Paulina: Dziękuje
10 lut 15:24
pigor: ... a ja ...

rozwiążę CI , ale inaczej, bo po co sprowadzać prostą do postaci kierunkowej
jak masz daną postać ogólną równania ... szkoda czasu , a więc
szukasz prostej w postaci x−4y+C=0 i (x,y)=(4,3) i C=? , czyli 4−12+C=0 ⇒ C=8 , więc
x−4y+8=0 − szukane
równanie prostej , a sposób prosty jak . ...
10 lut 15:45
joł jołaj: tak z ciekawości zrobię
| | 1 | |
rozwiązanie to f(x)= |
| x −2 ? |
| | 4 | |
10 lut 15:52
joł jołaj: ?
10 lut 15:59
Kejt: ale gafa..w 3) powinno być: 3=4a+b..wybacz..
10 lut 16:00
Kejt: nie, powinno być +2 nie −2.
10 lut 16:02
joł jołaj: no tak

cale zadanie zrobione w pamieci, JUZ NIGDY WIECEJ!
10 lut 16:12