Pole podstawy stożka
Alaila: Powierzchnią boczną stożka jest wycinek koła o kącie 60stopni i promieniu 12cm. Oblicz pole
podstawy.
Nie jestem pewna czy dobrze to liczę. Zaczęłam od obliczenia długości łuku wycinka koła, który
stanowi też obwód podstawy (obwód koła o r=12 podzieliłam na 6). Potem wyliczyłam promień
podstawy z wzoru na obwód koła. Na koniec pole podstawy.
Czy jest to dobry sposób

Nie jestem uczniem. Pomagam bratu rozwiązań zadania. Nie posiadam rozwiązań
10 lut 15:05
Artur z miasta Neptuna:
skoro powierzchnia boczna to wycinek koła o kącie 60
o i promieniu 12cm, to:
| | 60 | | 1 | |
obwód podstawy = |
| 2πr = |
| 2π12 = 4π |
| | 360 | | 6 | |
i to jest obwód okręgu (podstawy stożka)
skoro 2πr
1 = 4π ... to r
1 = 2 (r
1 −−− promień okręgu podstawy)
P
p = πr
12 = 4π
sprawdź czy dobrze liczby wychodzą
ogólnie dobrze rozumujesz.
10 lut 15:09
Alaila: Właśnie też mi wyszedł promień podstawy 2 i pole 4π

Tylko nie byłam pewna sposobu

dziękuję ^^
10 lut 15:12
krystek:

P
b=πr*l
| | 1πr2 | | 1π*122 | | π144 | |
Pb= |
| = |
| = |
| =24π |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
i teraz
24π=πr*12
r=2
I teraz z Pitagorasa H i wstawiasz do wzoru
10 lut 15:13