Znajdz pierwiastki calkowite rownania.
Handball93: Znajdz pierwiastki calkowite rownania.
Rozwiazuje takie rownanie:
4x−5x + 3 = 0
x=3
wychodzi wynik poprawny
ale
5x + 3 − 4x = 0
x = −3
wynik niepoprawny
dlaczego?
10 lut 13:36
Kejt: nie zmieniłeś znaku..przejście z 2 do 3. linijki
10 lut 13:38
Kejt: czekaj..jeszcze dokładnie sprawdzę czy to to..
10 lut 13:41
Handball93: jak zmienilem bo x przerzucam na prawo
10 lut 13:42
Kejt: tam powinno być 2x
2 
x*2x=2x
2
10 lut 13:43
Zak z rasy joonów : możesz mi wytłumaczyć jak udało ci sie przejść z postaci :
do postaci :
4x − 5x + 3 =0
10 lut 13:44
Kejt: zdolności paranormalne

też takie czasem miewam..
10 lut 13:46
Zak z rasy joonów : Jak my wszyscy

Osobiście obstawiam dwa błędy :
1. Źle wstawiony x do ułamka
2. Nie zmienienie znaku przy 3 na minus
10 lut 13:47
Handball93: no to gornego sie nie da zrobic chyba
masz 4 x2 −5x+3= 0
Δ= ujemna
10 lut 13:48
Kejt: a zmiana znaku? i skąd Ci się wzięło 4x2?
10 lut 13:49
Handball93: hahaha Kejt zapewniam ze to byl zwykly blad
10 lut 13:49
Kejt: tak jest prościej:
2x
2=5x+3
2x
2−5x−3=0
10 lut 13:50
Zak z rasy joonów : 2x
2 − 5x − 3 = 0
i delta bardzo ładna wychodzi
10 lut 13:50
Handball93: 4x
2 −5x +3 =0
stad mi sie to wzielo
10 lut 13:51
Zak z rasy joonów : Prościej ale my przecież nie chcemy narzucać swoich rozwiązań

Czasem mogą być one troszkę niezrozumiałe
10 lut 13:51
Kejt: Handball..
2x
2−(5x+3)=0
2x
2−5x−3=0
10 lut 13:52
Handball93: ok ale tak jest blad jak robie?
10 lut 13:53
Kejt: napisaliśmy Ci ten błąd z trzy razy już
10 lut 13:54
Zak z rasy joonów : omg omg
napisaliśmy

Ktoś mnie zauważył
10 lut 13:55
Handball93: ojojoj
a dolne
5x +3 − 2 x
2 = 0
co jest zle
10 lut 13:56
Kejt: teraz jest dobrze..
sprawdź czy delta Ci wyjdzie.
10 lut 13:57
Handball93: wyjdzie...
dzieki po raz kolejny Kejt
a tobie Zak dzieki po raz 1

juz chyba za duzo zadan robie ze takie bledy sadze..
10 lut 14:00
pomoćy: Chyba Kejt zamiast pomnożyc * 2x to zrobił/a *(−2x)
10 lut 14:01
Kejt: hmm..niby gdzie?
10 lut 14:06
Zak z rasy joonów : dobrze jest
Kejt nie myśl że zapomniałem

sin20
o*sin40
o*sin60
o*sin80
o =

z podpowiedzią :
4sin(60−α)*sinα*sin(60+α) = sin3α
10 lut 14:09
pomoćy: mój błąd sorry
10 lut 14:09
Kejt: aa! <wybiega z krzykiem>
błagam..litości..tylko nie to..
10 lut 14:17
Zak z rasy joonów : nawet z tą podpowiedzią nie wiesz?
10 lut 14:18
Kejt: liczyłam to..ale jakieś pierdoły mi wyszły..mianownik albo licznik mi się nie zgadzał..
10 lut 14:22
Zak z rasy joonów : to pokaż jak liczyłaś

Postaram się wskazać błąd
10 lut 14:23
Kejt: ile miało wyjść..?bo sama się pogubiłam w tym co tam napisałam, więc zaczęłam od nowa i wyszło
10 lut 14:33
Zak z rasy joonów :
10 lut 14:33
Zak z rasy joonów :
10 lut 14:34
Kejt: tak!
10 lut 14:34
Zak z rasy joonów : no to teraz ty możesz mi dać jakieś zadanie
10 lut 14:36
Kejt: zostawię sobie to przyzwolenie na czarną godzinę
10 lut 14:37
Zak z rasy joonów : daj albo dostaniesz kolejne ode mnie
10 lut 14:37
Kejt: gulp..ale ja naprawdę nic nie mam..

walczę teraz tylko zeszłoroczną maturą..
10 lut 14:39
Zak z rasy joonów : buuuuu
10 lut 14:40
Kejt: same pierdoły mi wychodzą..
10 lut 14:52