czy pomoże mi ktoś rozwiązać taką całke
jarek: ∫ x2 (x3 + 4)5 dx
10 lut 12:47
jarek: pomoże ktoś

?
10 lut 12:55
Vizer: za x3+4 podstaw
10 lut 13:00
gwiazda: Przez podstawianie t=x3+4
dt=3x2 dx
13 dt=x2dx
10 lut 13:00
jarek: a ten x
2dx tak zostaje

i nic się z nim nie dzieje przy rozwiązaniu
10 lut 13:02
gwiazda: Pokazałam Ci ile wynosi x2
∫t513dt...
10 lut 13:04
jarek: 118*(x3+4)6 +C tak czy coś źle zrobiłem
10 lut 13:14
gwiazda: Dobrze
10 lut 13:15
jarek: wielkie dzięki a taką całke ∫∫2dx dy D={x,y}∊R2 0 ≤ x ≤ 1
−x ≤ y ≤ x2 + 1
tego już nie mam pojęcia jak rozwiązać.
10 lut 13:23
gwiazda: To masz obliczyć całkę podwójna
1 x2+1
∫( ∫2dy )dx
0 −x
Całkujesz po y podstawiasz granice górną i dolną y(liczysz całkę oznaczoną) a potem po x i
podstawiasz granice x.
10 lut 13:32
jarek: nadal nie wiem jak to obliczyć to jest kosmos:(
10 lut 13:36
gwiazda: A umiesz liczyć całki oznaczone ?
10 lut 13:37
jarek : no właśnie nie za bardzo
mogłabyś rozwiązać całość krok po kroku jak to wygląda? byłbym bardzo wdzięczny
10 lut 13:41
gwiazda: Zrobię połowę , bo muszę lecieć , dokoncz po x
1 x2+1 1 x2+1 1
∫ (∫(2 dy)dx=∫ [2y] dx= ∫2*(x2+1)−2(−x)dx ...
0 −x 0 −x 0
Jak policzysz całkę po x podstawiasz granice górną( 1) − granica dolna (0)
10 lut 13:46
jarek : dzięki za pomoc spróbuje
10 lut 13:50