de morgan, zdarzenia,
sdx: Uprość E = (A' ∩ B)' ∪ B:
E = (A' ∩ B)' ∪ B
czy mogę to zrobić z prawa De Morgana tzn:
E = (A' ∩ B)' ∪ B = (A ∪ B') ∪ B = ...
Jeśli nie to proszę o poprawne rozwiązanie przykładu
10 lut 12:25
Aga1: Dobrze
=A∪(B∪B')=A∪Ω=Ω.
Przestrzeń oznaczacie przez E?
10 lut 12:39
sdx: tak
10 lut 18:32
sdx: 1) A ∩ B=Ω ; E = (A ∪ B)' = ∅ ?
2) A ⊂ B ; E = (A' ∩ B')' = A'' ∪ B'' = B ?
3) E = (A' ∪ B') ∩ B = (A ∩ B)' ∩ A = B ∩(A' ∩ A) = B ∩ Ω = B ?
Jeszcze tylko proszę o spr czy wyniki są poprawne.
10 lut 19:01
sdx: odświeżam
10 lut 20:14