Dla x<4 wyrażenie U{|4x-16|}6x-24} jest równe:
piotrekw92: Dla x<4 wyrażenie U{|4x−16|}6x−24} jest równe:
A 23
B −23
C 4
D −4
10 lut 12:11
Artur z miasta Neptuna: |4x−16| = 4|x−4| ... skoro x<4 to 4|x−4| = −4(x−4)
6x−24 = 6(x−4)
więc masz:
10 lut 12:14
piotrekw92: | | |4x−16| | |
Dla x<4 wyrażenie |
| jest równe: |
| | 6x−24 | |
Ehh, nadal nie bardzo rozumiem. Częściowo tak a część nie. Ale dzięki za odp
10 lut 12:18
Aga1: Do wyrażenia 4x−16 podstaw dowolną liczbę mniejszą od 4, np 0
4*0−16=−16. Jeśli wyjdzie liczba ujemna to zapisujesz tak I4x−16I=−(4x−16).
i dalej przekształcać.
10 lut 12:28
Aga1: | I4x−6I | | −(4x−16) | | −2(2x−8) | | −2 | |
| = |
| = |
| = |
| . |
| 6x−24 | | 6x−24 | | 3(2x−8) | | 3 | |
10 lut 12:32
piotrekw92: Dziękuję Aguśś

O to mi chodziło

Rozumiem
10 lut 12:41