Wykonaj działania, odpowiedź podaj w najprostszej postaci
Handball93: Wykonaj działania, odpowiedź podaj w najprostszej postaci
| 2 x2 − 7 | | 2 − 3 x2 | |
| − |
| − x |
| 9x2 −6x +1 | | 3x − 1 | |
10 lut 12:11
Kejt: musimy to doprowadzić do wspólnego mianownika:
| 2x2−7 | | (2−3x2)(3x−1) | | x(3x−1)2 | |
| − |
| − |
| = |
| (3x−1)2 | | (3x−1)2 | | (3x−1)2 | |
| 2x2−7−(2−3x2)−(x(3x−1)2) | |
| =... |
| (3x−1)2 | |
dokończ..
10 lut 12:26
Kejt: poprawka:
licznik:
2x2−7−(2−3x2)(3x−1)−(x(3x−1)2)
10 lut 12:27
Handball93: wymagajaca jestes
10 lut 13:18
Kejt: liczyłeś na to, że sama to zrobię? no proszę Cię..ja leniwa jestem
10 lut 13:19
Handball93: doszedlem do tego samego ale problem w tym ze dalej nie wychodzi
2 x
2 − 7 − (6x −2 −9 x
3 −3 x
2) −9 x
3 +6 x
2 −x =
2 x
2 −7 −6x +2 +9 x
3 +3 x
2 −9 x
3 +6 x
2 −x =
11 x
2 −6x −5
gdzie jest błąd
10 lut 13:22
Kejt: −(6x−2−9x
3+3x
2)
przynajmniej wg mnie

a..i zapomniałeś o '−x' na końcu..powinno być −7x
10 lut 13:28
Handball93: ok zgadza sie

dzieki Kejt
10 lut 13:31
Kejt: nie ma sprawy
10 lut 13:31
Marta: (x+1)3+(x+2)3 POMOCY
15 wrz 15:09
Krzysiek: Marta . jak pomozysz 3 przez 1 nnawias to otrzymasz co ? . to samo trzeba zrobic z drugim
nawiasem czli pomnozyc 3 przez to co jest w drugim nawiasie i to wszysto dodac do siebie .
Jesli CI sprawia to klopot ze te obydwie trojki sa za nawiasem to prosze sobie je dac przed
nawias . MOzesz to zrobic bo mnozenie jest przemiemne. Np. x*y = y*x , (x−5)y =y(x−5). Teraz
rozumiesz . Wobec tego zapis tego wyrazenia co podalas bedzie wygladal tak 3(x+1)+3(x+2)=
Dalej policz sama .
15 wrz 15:31
budzik231: Witam, czy mógłby ktoś mi pomóc w rozwiązaniu tych przykładów ?
c) x2/4x2−9 + 2−x/2x−3 − 6/3−2x
d) 2x2−7/9x2−6x+1 − 2−3x2/3x−1 − x
3 maj 13:47